Øvelsesveiledning

Øvelsesveiledning som en Viktig Del av Behandlingen

Ved Fetsund Kiropraktorsenter legger vi stor vekt på øvelses veiledning som en integrert del av behandlingen for muskelskjelettlidelser. Trening spiller en avgjørende rolle i rehabiliteringen og forebyggingen av slike lidelser, da det bidrar til å styrke muskulaturen, forbedre mobiliteten og øke kroppens generelle funksjonsevne. Mange muskelskjelettlidelser oppstår som følge av svak muskulatur, dårlig kroppsholdning eller ubalanse i muskler og ledd. Regelmessig trening kan bidra til å korrigere disse problemene og redusere risikoen for fremtidige skader.

Rehabiliteringsøvelser er spesielt utformet for å gjenopprette funksjon etter skade. På Fetsund Kiropraktorsenter skreddersyr vi et treningsopplegg til hver pasient basert på deres unike behov og mål. Disse øvelsene kan inkludere styrketrening, mobilitetsøvelser, tøyningsøvelser, krystallsyke, og balanseøvelser som bidrar til å forbedre pasientens fysiske kapasitet og redusere smerte.

Kapasitetstest for Korsryggstabiliserende Muskulatur – KAPP test 

Du er langt fra alene om å oppleve ryggsmerter. Ifølge American Chiropractic Association vil faktisk 80 prosent av befolkningen erfare ryggsmerter i løpet av livet.(1) Årsakene til korsryggsmerter kan være mange. Klikk her for å lese mer om de vanligste årsakene til korsryggsmerter.

På Fetsund Kiropraktorsenter gjennomfører vi noe vi kaller kapasitetstester eller utholdenhetstester for ryggen. Disse testene utføres av vår egen kiropraktor Sara Nordanger og er basert på forskning av Dr. Stuart McGill, en anerkjent forsker og professor med over 30 års erfaring innen ryggsmertebehandling. Dr. McGill har publisert hundrevis av artikler og skrevet flere bøker, og han er kjent for å utdanne helsepersonell verden over i sine metoder for behandling av ryggsmerter.

Dr. McGill har funnet at nøkkelen til effektiv behandling av ryggsmerter ofte ligger i å identifisere de underliggende årsakene, som ofte skyldes dårlige bevegelsesmønstre. Mange behandlingsmetoder fokuserer på å styrke kjernemuskulaturen, men McGill fremhever viktigheten av muskulær utholdenhet i kjernen. Å utvikle utholdenhet i kjernemuskulaturen og korsryggen bidrar til å stabilisere ryggraden.

Når vi tester utholdenheten til disse musklene, vurderer vi både rygg-, mage- og sidemusklene, da balanse mellom disse er avgjørende for optimal rygghelse. Hvis vi finner svakheter eller muskelubalanser, skreddersyr vi et øvelsesprogram basert på testresultatene for å forbedre muskelutholdenheten og dermed optimalisere rygghelsen. Denne testen er nyttig for å identifisere styrke- og utholdenhetsnivået ditt, samt eventuelle muskelubalanser som kan bidra til tilbakevendende ryggsmerter.

En studie publisert i Journal of Physical Therapy Science i april 2018 sammenlignet effektiviteten av McGills stabiliseringstester og øvelser med konvensjonell fysioterapi for smerte, funksjon og bevegelsesområde hos 30 personer med korsryggsmerter. En gruppe utførte McGills kapasitetstester og øvelser, mens den andre gruppen fikk konvensjonelle fysioterapi-intervensjoner som inkluderte korsryggstrekninger og øvelser rettet mot magemuskler og ryggforlengere.

Begge gruppene opplevde forbedringer i smerte, funksjon og bevegelsesområde, men de som gjennomførte McGills stabiliseringsøvelser hadde statistisk større fordeler enn de som fikk konvensjonell behandling(2). Disse resultatene viser at det finnes flere effektive metoder for å behandle ryggsmerter, men en kapasitetstest hos Kiropraktor Sara kan være en utmerket start for å forbedre rygghelsen.

 

Isometrisk muskeltesting

Isometrisk muskeltesting er en teknikk vi bruker på klinikken for å måle muskelstyrke og utholdenhet uten bevegelse i leddet, hvor muskelen kontraherer mot en motstand. Denne testen er presis og sikker, spesielt for pasienter under rehabilitering, da den minimerer risikoen for ytterligere skade. Ved å evaluere muskelstyrken kan vi identifisere svakheter og tilpasse behandlingsplaner, noe som bidrar til bedre diagnostikk og rehabilitering. På Fetsund Kiropraktorsenter benytter vi isometrisk muskeltesting som en del av vår omfattende tilnærming for å sikre optimal pasientomsorg og bedring.

 

Hjemmeøvelser

Vi forstår at det ikke alltid er mulig for pasientene å trene på treningssenter. Derfor gir vi grundig veiledning i hjemmeøvelser som kan utføres uten spesialutstyr. Disse øvelsene er nøye utvalgt for å være effektive og enkle å utføre, slik at pasientene kan opprettholde fremgangen de har oppnådd under behandlingene på klinikken. Regelmessig utførelse av hjemmeøvelser er essensielt for å opprettholde og forbedre resultatene fra behandlingen.

Hver pasient er unik, og det samme gjelder deres behov og mål. Derfor skreddersyr vi treningsopplegg som tar hensyn til pasientens nåværende fysiske tilstand, eventuelle skader, og deres langsiktige mål. Ved å tilpasse øvelsene til hver enkelt pasient, sikrer vi at treningen er både trygg og effektiv.

Regelmessig trening ikke bare lindrer smerte og forbedrer funksjon, men det bidrar også til å forebygge fremtidige skader, slik at våre pasienter kan leve et aktivt og smertefritt liv.