Gravide og etter svangerskap

På fetsund kiropraktorsenter tar vi ekstra godt vare på deg som mor under svangerskapet, og om du skulle ha problemer  etter fødsel

Muskel – og skjelettplager hos gravide

Vår egen Kiropraktor Sara Nordanger har ekstra kompetanse innen behandling av gravide og etter svangerskap. Hun har opparbeidet seg lang erfaring på disse områdene etter hennes 5 år på Ullevål sykhus, og Bekken og barn klinikken på Storo. Hos Sara blir du ekstra tatt vare på, og vi skreddersyr et behandlingsforløp sammen som passer akkurat for deg og ditt svangerskap.

 

 

Graviditet innebærer betydelige endringer, og du må forberede deg både praktisk og mentalt. Mens du forbereder deg på det kommende, transformeres ikke bare livet ditt, men også kroppen din i takt med fosterets utvikling. Selv om mange opplever denne perioden som en drøm, kan de fysiske forandringene være krevende. (1)

Det er her en kiropraktor kan hjelpe. Hos oss vil vi kunne både veilede og behandle slik at du og kroppen din får en lettere jobb gjennom svangerksapet .

Vanlige plager som kan oppstå i svangerskapet

Blant våre gravide pasienter er det gjerne bekkenplager og korsryggsmerter, og nakke og hodepine som er et tilbakevendende tema. Selv om en kvinners kropp tilpasser seg et svangerskap, viser studier at over 50 prosent har smerter i korsrygg eller bekken under en graviditet.  (2) Vanligvis oppstår plager knyttet til bekkenledd. 

Bekkenet består av tre bevegelige ledd (på fagspråket kalles to av dem iliosakralledd og det siste er symfysen). Disse leddene gjør det mulig for korsryggen å være i balanse, selv når magen  vokser og blir større/ tyngre. Økt vekt foran skaper naturlige konsekvenser for ryggen.  Heldigvis er vi bygget slik at kroppen tilpasser seg. Og dette er viktig. Det er essensielt at ryggsøylen og bekkenet har god bevegelighet for å oprettholde balansen.  Det er når kroppen din sliter med å tilpasse seg at du kan få vondt.

Vi behandler også disse plagene i forbindelse med svangerskap

 • Korsrygg/bekkensmerter
 • Vondt i bryst og pustevansker
 • Ryggsmerter
 • Hodepine
 • Nakkesmerter
 • Smerter mellom skulderbladene
 • Smerter i lysken
 • Halebeinssmerter
 • Smerter på skambeinet
 • Smerter i håndledd
 • Smerteutstråling i armer og ben
 • Veiledning til riktig gange og holdning
 • Råd og tips for trening

Vår jobb som kiropraktor er å hjelpe deg med det – og gjerne fra tidlig i svangerskapet. Tidlig hjelp vil kunne hjelpe til et behagelig svangerskap med en kropp som er i balanse.

Avhengig av hvilke utfordringer/plager du har så er det vanlig med 6–14 behandlinger i løpet av svangerskapet.

Bekkenlåsning eller bekkenløsning?

Det er ulike plager som kan ramme bekkenleddsområdet og disse vil også behandles ulikt. Har du bekkenlåsning og bekkenløsning? Eller begge deler? Gravide pasienter kan få begge deler. En riktig diagnose er superviktig for at du skal få riktig veiledning og behandling. Bekkenleddsmerter kan være sterkt hemmende gjennom et svangerskap. Heldigvis blir de aller fleste helt bra igjen etter å ha født sitt barn. Noen kan imidlertid fortatt ha mye smerter og plager etter fødselen. Endringene kroppen har vært gjennom er enorme og de skjer over kort tid. Så igjen – husk at bekken og ryggsøyle bør fungere så optimalt som mulig! (4)

 

 

Vi jobber med våre gravide pasienter med det mål for øye at de skal ha et godt svangerskap. Det viktigste verktøyet for å ha et slikt svangerskap er bevegelse og aktivitet. Dette er også veldig bra for barnets utvikling og for at mor skal komme seg i god form igjen etter fødselen.

Les også denne artikkelen hvor kiropraktor Sara Nordanger blir intervjuet av foreldre og barn – klikk.no om bekkenløsning.  

Her er en kort filmsnutt laget av Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (FORMI) i samarbeid med Landsforeningen for Kvinner med Bekkenleddsmerter (LKB), Ortopedisk klinikk ved Oslo universitetssykehus og Folkehelseinstituttet som forklarer enkelt hva som skjer med deg når du får bekkenleddsmerter i svangerskapet.

Trygt for mor og barn

Kiropraktorbehandling er trygg både for mor og det ufødte barnet. (5) Behandlingen er skånsom, utføres med lette trykk, og utgjør ingen risiko for det ufødte barnet. Kiropraktorer har omfattende utdannelse og selvstendig behandleransvar, på lik linje med leger, tannleger og psykologer. Ønsker du veiledning og behandling  fra starten av graviditeten, er du velkommen til en konsultasjon. Bevegelse, balanse og trygghet er våre fokusområder fra dag én. Hvis du allerede har opplevd ryggplager før graviditeten, kan vi også tilby forebyggende behandling for å forberede kroppen på de kommende endringene.

 

 

Behandlingsteknikker

Hva kan du gjøre selv?

Selv kan du bidra til velvære under graviditeten ved å holde deg aktiv – det er gunstig både for kroppen og sinnet. Lett trening som svømming og yoga for gravide kan være særlig fordelaktig. Fokusér på å finne ditt naturlige balansepunkt og sitt med knærne lavere enn hoftene mot slutten av svangerskapet.

 

 • Marlene Wilhelmine

  Fikk meget god hjelp med bekkenplager i forbindelse med svangerskap

 • Charlotte Rellsmo

  Kan anbefale Kirorpaktor Sara på det sterkeste, hun har fått meg smertefri fra både skulderbetennelse og prolaps i korsryggen.

 • Abreena Khan

  Er fortiden på behandling hos denne klinikken. Kan ikke si noe annet enn at servicen er topp, sentral beligenhet. Er veldig glad over å ha funnet dem. Kiropraktor Sara Hummervoll Nordanger, som er min behandler er absolutt å anbefalle. Hun er alltid presis til timen,effektiv, dyktig og veldig hyggelig. Opplever henne også veldig fagelig dyktig.

 • Tale Fjellanger

  Gleder meg til hver gang jeg skal til behandling hos Sara. Hun er så flink og koselig. Anbefaler henne!

 • Th Gk

  Jeg vil anbefaler Fetsund Kirorpaktorsenter på det sterkeste! Jeg er gravid og 30 uker på vei. Har hatt av og på med smerter i ryggen i et års tid, og vært spesielt plaget under svangerskapet. Etter en behandling hos kiropraktor Sara Nordanger ble jeg kvitt plagene og ryggen er nå som en drøm. Det viste seg at jeg hadde bekkenlåsning. Sara kom med mange gode råd og tips til forebyggende øvelser. Jeg vil anbefale alle gravide til å bestille en time hos dyktige Sara Nordanger.

 • Elisabeth Holvik

  Sara er utrolig profesjonell og dyktig. Etter mange år med smerter så har hun hjulpet meg med både behandling og med gode øvelser jeg kan gjøre hjemme. Kan varmt anbefale henne!

 • Ine Landehagen

  Sara Nordanger er en fantastisk, kunnskapsrik og profesjonell kiropraktor. Hun er omsorgsfull og veldig empatisk overfor sine pasienter. Jeg har hatt gleden av å bli behandlet av Sara i litt under en måned nå, og jeg har bare gode ting å si om henne og behandlingen jeg har fått. Jeg kom til henne med uutholdelige smerter og hun tok smertene mine veldig seriøst og har hjulpet meg enormt mot en mer smertefri hverdag. Jeg ser frem til hver økt jeg har med henne og jeg anbefaler henne på det sterkeste til alle som ønsker en kiropraktor som går utover for å hjelpe pasientene sine!!

 • Silje Løvstad-Sender

  Etter akutt behandling for bekkensmerter og låsning ble fikk jeg rask time for behandling hos Sara. Kan anbefale klinikken på det varmeste og spesielt Sara for behandling under graviditet. Hun er faglig dyktig, en behagelig person og flink med mennesker.

 • Kathrine Malming

  “Sara er en helt fantastisk kiropraktor, lytter og setter av tid til å høre på deg.. Hun har hjulpet meg fra å være kjempe svimmel / krabbe rundt til å kunne leve normalt. Noen få behandlinger igjen og jeg er helt frisk. Nesten litt synd å skulle være ferdig behandlet, for da mister man tiden med Sara, hun prater og ler, det er veldig hyggelig å være hos henne! Har anbefalt henne til flere jeg kjenner både store og små ( babyer ) hun har fikset problemet hos alle 😊 “

 • Malena Sif

  Veldig fornøyd!! Hjelper veldig mye under svangerskapet 👌👌

 • Agnieszka Cybulska

  Jeg booket time hos Sara Nordanger tett opp mot min termin på grunn av meget vond og lite bevegelig korsrygg. Hun konstaterte meget raskt om at det i mitt tilfelle dreide seg om en bekkenlåsning, og at dette kunne behandles. Jeg mottok to behandlinger hos Sara, i tillegg til et sett med øvelser jeg kunne utføre hjemme. Underveis i behandlingen utviste Sara meget stor kompetanse og profesjonalitet på sitt felt, og var veldig flink til å forklare meg hva hun skulle gjøre, og hvorfor. Ikke minst var behandlingen veldig tilrettelagt for barnet i magen. Allerede etter første behandling var jeg veldig mye bedre, og sammen med øvelsene hjemme går jeg nå en fødsel i møte uten bekkensmerter. Jeg er utrolig fornøyd med kunnskapen, og vennligheten, jeg ble møtt med på Ullevål Kiropraktorklinikk, og angrer på at jeg ikke oppsøkte hjelp tidligere. Jeg vil gi Sara mine aller beste anbefalinger! 🙂

 • Line Gjeruldsen

  Begynte å plages med bekkensmerter pga graviditet i uke 29 og bestilte time til Sara H. Nordanger. Etter 3-4 timer, 1 gang i uken, ble det mye bedre. Smertene er så å si borte selv om magen blir større. Har også fått gode øvelser til å styrke bekkenmusklene videre. Dette har gjort at jeg kan være lengre i jobb og ha en normal hverdag som gravid 🙂