Ryggsmerter i svangerskap – Årsaker, og løsninger

Graviditeten er en unik tid, men dessverre kan ryggplager bli en uønsket følgesvenn. Sara Nordanger, vår erfarne svangerskapskiropraktor, spesialiserer seg på behandling og utredning av ryggplager under og etter svangerskapet.

Med fokus på skånsom behandling og skreddersydde øvelser tilpasset ulike svangerskapsfaser, tilbyr Kiropraktor Sara Nordanger en trygg og målrettet lindring. Nordanger har bred erfaring, inkludert arbeid på Bekken og barn i Oslo, og etterutdanning innen behandling av gravide og spebarn.

På Fetsund Kiropraktorsenter forstår vi viktigheten av å tilby behandling som ivaretar både mor og barn. Våre behandlinger, skapt for å lindre ryggplager og samtidig ta hensyn til den voksende babyens velvære, gir deg en trygg atmosfære gjennom hele prosessen. Vi prioriterer både din og din babys helse.

EFFEKTIV KIROPRAKTORBEHANDLING I SVANGERSKAPET

En studie fra 2020 viser at de fleste gravide som mottar kiropraktorbehandling opplever betydelig bedring og lindring av symptomer. (1). Vi tilbyr skånsom leddkorrigering, triggerpunktbehandling, muskelmassasje, tørrnålteknikk, bindevevsmassasje og leddmobilisering. Disse behandlingsformene har vist seg å være effektive og trygge for gravide. Massasjeterapi og kiropraktisk behandling gir gode resultater for smerter i ulike deler av hele ryggsøylen.

4 Årsaker til Ryggplager i Svangerskapet

Smerter i ryggen kan starte i alle tre trimester, men vanligst i andre, og tredje trimester. Når du går inn i andre og tredje trimester, forskyver kroppsbalansen og tyngdepunktet på kroppen din seg framover, noe som kan føre til at du får økt lumbal lordose (ekstra svai i ryggen din), og dermed føre til smerter i korsrygg og bekkenet ditt. Brystene blir større, som kan føre til smerter i øvre rygg, nakke og hodepine. Både gammel, og ny forskning støtter bruken av kiropraktor behandling, som en effektiv og trygg tilnærming for å lindre disse smertene. Massasjeterapi og kiropraktisk behandling, inkludert spinal manipulasjon, er svært trygge og effektive behandlingsformer for deg som er gravid. Dette gjør dem til gode valg for deg som er gravid og opplever smerter hvor som helst i ryggen din.

Bekkenløsning og Bekkenlåsning: Vanlige Utfordringer i Graviditeten

 

 

1 – Bekkenløsning

Omtrent 1 av 5 kvinner opplever smerter i bekkenet under svangerskapet (2). Disse smertene kan gjøre hverdagslige aktiviteter vanskelige og påvirke hvor smertefull fødselen kan oppleves.

Mange av våre gravide pasienter oppsøker oss pga ubehag og smerter i bekkenet. Enten i svangerskapet eller etter fødsel. Jeg har pasienter som ofte er beskymret for å få kroniske smerter etter fødselen grunnet dette, da de har familiemedlemmer, eller venner som har opplevd ligndnede eller fortsatt sliter med smerter etter fødsel.

Iløpet av svangerskapet gjennomgår din gravide kvinnekropp betydelige endringer iløpetav kort tid, og dette krever at ryggen og bekkenet ditt fungerer optimalt og er i balanse. Når kroppen ikke klarer å tilpasse disse endringene, kan det føre til ubehag og smerter.

Bekkenløsning og bekkenleddsmerter, er en vanlig og naturlig tilstand som oppstår under graviditeten. Denne tilstanden fører til økt beveglighet og kan føre til leddsmerter i bekkenområdet. (2) Bekkenleddene blir mer bevegelige når kroppen skiller ut et hormon som heter relaksin, som er en naturlig forberedelse på fødselen, men hos noen kvinner kan denne økte bevegeligheten føre til ubehagelige symptomer. Smertene dine er ofte lokalisert rundt bekkenet, korsryggen, rumpeområdet, symfysen, og lysken, og kan påvirke bekkenbunn, og gange. Bekknløsning kan øke risikoen for kroniske plager etter fødsel. Selv om mange gravide opplever bekeknplager, har kun 15 prosent symptomatisk bekkenløsning. Altså smerter ved bekeknløsning.

Det er viktig å søke profesjonell hjelp fra en kiropraktor som er spesialisert på svangerskapsbehandling, for å få riktig behandling, og lindring fra smertene dine.

2 – Bekkenlåsning

Som tidligere beksrevet er rygg og bekkenplager vanlig å ha under svangerskapet, og det kan føre til utfordringer i det daglige livet og arbeidssituasjoner. En grundig sykehistorie og undersøkelse er avgjøredne for å indentifisere kilden til smerten din. Riktig diagnose er nøkkelen for riktig behandling.

 

 

Bekknlåsning er er en tilstand, som ikke bare kan oppstå i graviditeten, men kan oppstå hos både menn og kvinner i alle aldre. I svangerskap oppstår en bekkenlåsning på grunn av økt belastning på bekkenet og korsryggen. Faktorer som inaktivitet, strett, og overvekt kan være andre årsaker til denen tilstanden. Enkle bevegelser som vridninger, spesielt kombinert med løft kan utløse akutte smerter i bekkenet. Smertene oppleves ofte som skarp/stikkende smerte, og huggende. På grunn av bekkenlåsningen kan du også få muskelspenninger og triggerpunkter i korsryggen, lysken, lårene, og setemuskulaturen, og mange halter når de kommer til konsultasjon.

Både bekkenlåsning, bekkenløsning og muskulære spenninger kan behanldes hos kiropraktor. (1,2) Behandlingsteknikkene vi bruker består av skånsom leddkorrigering, triggerpunktbehandling, muskelmassasje, tørrnålteknikk, bindevevsmassasje og mobilisering av ledd. Vi gir deg også råd, veiledning og rehabiliterings øvelser som endel av behandlingen.

3 – Prolaps og Andre Ryggplager

Korsryggsmerter og bekkenplager er ikke alltid et resultat av bekkenløsning. Jeg har gravide pasienter som har utviklet prolaps i korsryggen og feilaktig trodd det var bekkenløsning. Korsryggprolaps forekommer hyppigere hos kvinner i fertil alder, selv om graviditet i seg selv ikke nødvendigvis er en risikofaktor. Økte risikofaktorer som overvekt og aldring blir mer vanlige blant den gravide befolkningen, og noen teorier antyder at dette kan bidra til økt forekomst av korsryggprolaps (3). Statistisk sett får omtrent 1 av 10,000 gravide kvinner prolaps, og mindre enn 15 prosent opplever alvorlige nevrologiske utfall, som cauda equina syndrom (3).

Retningslinjene for behandling av gravide med korsryggprolaps anbefaler konservativ tilnærming først. Over 85 prosent av gravide kvinner som får behandling for prolaps opplever lindring av symptomer innen 6 uker (3). Behandleren må nøye vurdere risiko og fordeler for både mor og baby i magen. Derfor er det avgjørende at den kliniske beslutningstakingen utføres av helsepersonell som kiropraktorer, som har spesialisert utdanning på dette området.

Dersom du har korsryggsprolaps under svangerskapet, kan du oppleve smerter i korsryggen med strålende smerter nedover beinet, i setet, og i lysken. Du kan også kjenne prikking nedover beinet, oppleve nummenhet, og noen kan til og med oppleve svakheter i beinet.

4 – Øvre Ryggsmerter og Håndtering av Ubehag

Ryggsmerter relatert til holdning er vanlig under svangerskapet. På grunn av den økende magen, voksende bryst, og forskyvning av tyngdepunktet, oppsøker gravide ofte klinikken for øvre ryggplager. Ofte følger nakkesmerter, stivhet, hodepine, og svimmelhet. Smertene i muskel- og skjelettsystemet under graviditeten kan ha forskjellige årsaker, inkludert akutte feilfunksjoner i leddene mellom ribbein og ryggsøylen, øm og stram muskulatur i brystet, hormonelle endringer, dårlig kroppsholdning, stress, samt psykiske faktorer som angst og depresjon (4). Selv en skiveprolaps i nakken kan medføre smerter mellom skulderbladene og i øvre rygg.

Selv om slike smertene er ufarlige, kan de oppleves intensivt og virke bekymringsfullt. Ryggsmerter er den vanligste årsaken til at gravide søker profesjonell hjelp (4). Tidlig identifisering av smertekilden er avgjørende, enten det skyldes korsryggsmerter, bekkenløsning, muskeldysfunksjon, eller dårlig kroppsholdning. Riktig diagnose og tilpasset behandling vil gjøre svangerskapet ditt mer komfortabelt.

Bestill Din Time i Dag!

 

 

Slipp bekymringene og nyt graviditeten med mindre ryggplager. Kontakt oss idag for å planlegge din behandlingsplan. Vi er her for å gi deg den støtten du trenger under denne spesielle tiden. Ved spørsmål om ryggplager i svangerskapet, kan du ringe oss på telefon 46 33 27 66, eller booke time online ved å trykke på linken under:

Online booking