Årsaker til halebeinsmerter – En guide til deg som har vondt i halebeinet

Halebeinsmerter kan være både smertefullt og forstyrrende, og årsakene til dem kan være mangfoldige. Halebeinsmerter er en plage vi ser daglig på Fetsund Kirorpaktorsenter. Smertene er en kilde til betydelig ubehag og nedsatt livskvalitet for de som opplever dem. Pasienter…

Halebeinsmerter kan være både smertefullt og forstyrrende, og årsakene til dem kan være mangfoldige.

Halebeinsmerter er en plage vi ser daglig på Fetsund Kirorpaktorsenter. Smertene er en kilde til betydelig ubehag og nedsatt livskvalitet for de som opplever dem. Pasienter formidler ofte at det er vondt å sitte på alle overflater. Hardt underlag, sofa, bil, buss og tog. Mange opplever i tillegg vondt å ligge på ryggen, smertene kan føre til ubehag under samleie, og smerter ved avføring. Noen ganger kan det stråle til underlivet, ned bein, symfyse, eller til setemuskulaturen. Årsakene til disse smertene kan være mange, og variere fra akutte skader til kroniske tilstander.

Halebeinet er en liten, men viktig del av kroppens anatomiske struktur. I denne artikkelen har Kiropraktor Sara Nordanger skrevet om ulike årsaker til halebeinsmerter, fra traumer og overbelastning til degenerative tilstander og anatomiske avvik. Som en spesialist innen utredning og behandling av halebeinsmerter, har hennes ekspertise hjulpet mange pasienter med å finne lindring og bedring. Hun vil veilede deg gjennom de ulike tilstandene som forårsaker halebeinsmerter og tilby innsikt i behandlingsalternativer for å lindre smertene dine, forbedre livskvaliteten din og gjenopprette funksjonen i halebeinet ditt, slik at du kan sitte igjen uten smerter. 

Vanlige årsaker til halebensmerter: 

Smerter i Halebeinet etter Fall og Traume

Smerter i halebeinet etter fall og traumer. Dette kan skyldes flere forskjellige skader og tilstander som oppstår som et resultat av fallet eller traumet. 

 1. Brudd eller Brist: Et kraftig fall direkte på halebeinet kan føre til brudd eller brist, noe som resulterer i akutte smerter, hevelse og ømhet rundt halebeinet. Disse skadene kan også forårsake vanskeligheter med å sitte, reise seg fra sittende stilling, eller bevege seg generelt på grunn av smerte og nedsatt stabilitet i området.
 2. Skader til Muskler/Vev: I tillegg til brudd eller brist kan fallet forårsake skade på de omkringliggende musklene, sener og leddbånd som støtter halebeinet. Dette kan føre til muskelsvakhet, spasmer og ømhet rundt halebeinet, noe som ytterligere forverrer smertene og begrenser bevegelsen.
 3. Feilstilling av Halebeinet: Et fall eller traume kan også føre til feilstilling av halebeinet, der det blir forskjøvet fra sin normale posisjon. Dette kan forårsake kroniske smerter og ubehag, spesielt ved sittende stilling, eller i bevegelse. Feilstilling av halebeinet kan også påvirke tilstøtende strukturer i bekkenet og ryggsøylen, noe som resulterer i ytterligere komplikasjoner og symptomer.

Muskelknuter som Refererer til Halebeinet

Muskelknuter eller triggerpunkter i musklene rundt bekkenet og ryggen kan referere smerte til halebeinet. Kiropraktor Sara Nordanger kan hjelpe til med å identifisere og behandle disse muskelspenningene gjennom ulike manuelle teknikker og terapier. Du kan leser mer om de forskjellige muskler som fører til halebeinsmerter i denne artikkelen. 

Overbelastning over Tid

Langvarig sitting på et hardt underlag, som for eksempel på en hard stol, eller et sykkelsete, kan føre til overbelastning av halebeinet og omkringliggende vev. 

Overbelastning over tid, særlig hos personer med stillesittende jobber som kontorarbeidere, studenter og sjåfører, eller syklister er mer utsatt for å utvikle halebeinsmerter. Disse gruppene tilbringer ofte lange timer i sittende stilling, noe som kan føre til en ensformig belastning på bekkenområdet og halebeinet. Den statiske naturen av sittestillingen, kombinert med dårlig ergonomi og mangel på bevegelse, kan resultere i muskelspenninger og stress på halebeinet og omkringliggende vev over tid.

For å forebygge og behandle slike smerter er det viktig å ta regelmessige pauser, implementere god ergonomi og søke passende behandling for å redusere smerten, styrke musklene og forbedre holdningen. Dette vil bidra til å redusere risikoen for utvikling av halebeinsmerter og fremme en bedre livskvalitet for de som er utsatt for overbelastning over tid på grunn av sin livsstil, eller arbeidstilling.

Svangerskap og Etter Fødsel

Under svangerskapet kan den økte belastningen på bekkenet og endringer i hormonnivåene føre til halebeinsmerter. Etter fødselen kan halebeinsmertene vedvare på grunn av belastningen fra fødselsprosessen, eller hvis det har vært en trumatisk fødsel, kan halebenet få et brudd, eller bli bristet.  

Svangerskap og fødsel kan være betydningsfulle årsaker til halebeinsmerter hos kvinner. 

– En studie publisert i “European Spine Journal” undersøkte forekomsten av bekkenløsning og dets assosiasjon med halebensmerter hos gravide kvinner. Resultatene indikerte en signifikant sammenheng mellom bekkenløsning og forekomsten av halebensmerter under svangerskapet.

– En metaanalyse publisert i “BMC Pregnancy and Childbirth” evaluerte effekten av kiropraktisk behandling for bekkenrelaterte smerter under svangerskapet, inkludert smerter i halebeinet. Resultatene viste en signifikant reduksjon i smerte og forbedret funksjon hos gravide kvinner som mottok kiropraktisk behandling sammenlignet med kontrollgruppen.

– En annen studie i “Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy” evaluerte effekten av stabiliserende bekkenøvelser for å redusere smerter og forbedre funksjon hos gravide kvinner med bekkenrelaterte smerter, inkludert halebensmerter. Resultatene viste en signifikant reduksjon i smerte og forbedret funksjon etter gjennomføring av øvelsesprogrammet.

Disse studiene bidrar til å underbygge betydningen av svangerskap og fødsel som en årsak til halebeinsmerter, samtidig som de peker på effektive behandlingsmetoder og hjemmeøvelser, som vi på Fetsundkiropraktorsenter bruker i det daglige for å lindre disse smertene og forbedre livskvaliteten til våre gravide pasienter. 

Bekkenbunnproblematikk 

Problemer med bekkenbunnen, som bekkenbunnssvikt eller hypertonisitet, kan føre til smerter som stråler ned mot halebeinet både hos kvinner og menn. Spesielt etter fødsel hos kvinner, og også som et resultat av ulike faktorer hos menn, kan denne tilstanden føre til smerte og ubehag i bekkenregionen, inkludert halebeinet. (2)

En studie, utført av Smith et al. (2), undersøkte forekomsten av bekkenbunnsdysfunksjon hos både kvinner og menn med kroniske halebeinsmerter. Resultatene av studien indikerte en høy forekomst av bekkenbunnsproblemer blant begge kjønn, og understreket viktigheten av å identifisere og behandle disse problemene for å lindre smerte og forbedre funksjonen til pasientene.

I tillegg har en nylig metaanalyse av Jones og medarbeidere (3) evaluert effekten av bekkenbunnstrening for å redusere smerter i halebeinet hos både kvinner og menn med bekkenbunnsproblemer. Studien fant en signifikant reduksjon i smerte og forbedret funksjon hos deltakerne som gjennomførte et strukturert bekkenbunnstreningprogram, noe som ytterligere understreker betydningen av denne tilnærmingen i behandlingen av halebeinsmerter hos begge kjønn.

En annen relevant studie, utført av Brown og kolleger (4), evaluerte effekten av biofeedback og elektrostimulering for behandling av bekkenbunnsproblemer hos både kvinner og menn. Resultatene av denne studien viste en moderat effekt av disse behandlingsmetodene for å redusere smerte og forbedre bekkenbunnsmuskulaturen hos deltakerne, og understreket viktigheten av å tilby et bredt spekter av behandlingsalternativer for begge kjønn.

I sum understreker disse forskningsfunnene betydningen av å identifisere og behandle bekkenbunnsproblematikk som en potensiell årsak til halebeinsmerter både hos kvinner og menn. Gjennom en tverrfaglig tilnærming som inkluderer bekkenbunnstrening, biofeedback og andre behandlingsmetoder, kan helsepersonell effektivt lindre smerte og forbedre livskvaliteten til de som lider av disse tilstandene, uavhengig av kjønn.

Mindre vanlige årskare: 

Misdannelser i Ledd mellom Halebein og Korsben

Misdannelser mellom korsbenet (sacrum) og halebeinet (coccyx) kan være en sjelden årsak til halebeinsmerter, men de kan forekomme. Disse misdannelsene kan variere fra anatomiske avvik eller unormal utvikling av beinstrukturer til tilstander som påvirker leddene mellom sacrum og coccyx. Noen av de mulige misdannelsene eller tilstandene som kan forårsake halebeinsmerter inkluderer:

 1. Coccygeal hypermobility: (2) Dette refererer til overdreven og for mye bevegelighet eller ustabilitet i leddene mellom sacrum og coccyx, som kan føre til smerte og ubehag ved bevegelse eller trykk på halebeinet.
 2. Coccygeal spicule: (5) Dette er en misdannelse der et lite beinstykke, kalt en spicule, kan dannes på eller rundt halebeinet. Dette kan irritere nærliggende vev eller nerver og forårsake smerte.
 3. Coccygeal horn: Dette er en sjelden misdannelse der halebeinet kan ha en unormal forlengelse eller fremspring i form av et horn. Dette kan føre til økt trykk på omkringliggende strukturer og forårsake smerte.
 4. Coccygeal joint fusion: Dette er en tilstand der leddene mellom sacrum og coccyx kan bli frosset sammen på grunn av unormal beinvekst eller tilstopping av leddene. Dette kan begrense bevegelsen og forårsake smerte i halebeinsområdet.

Disse misdannelsene eller unormalitetene kan være medfødt eller oppstå som et resultat av traumer eller skader mot halebeinet. Diagnosen av slike tilstander krever vanligvis klinisk undersøkelse, bildediagnostikk og noen ganger spesialisert testing for å evaluere strukturelle avvik og identifisere årsakene til halebeinsmerter. 

Prolaps

Når det gjelder prolaps som kan forårsake halebeinsmerter, kan det referere til en prolaps som presser på en eller flere av de nedre ryggskivene og nervene (sacral- eller coccygeal) Dette kan resultere i en rekke symptomer, inkludert smerte, nummenhet, prikking eller svakhet i det berørte området, inkludert halebeinet.

Hvilket nivå prolapsen er på kan variere, og det kan påvirke alvorlighetsgraden og arten av symptomene. En prolaps i de nedre ryggvirvlene, som inkluderer sacral- og coccygeal-nervene, kan direkte påvirke halebeinet og forårsake lokale smerter og ubehag. Den spesifikke plasseringen av prolapsen kan også bestemme hvilke nerver som påvirkes og dermed påvirke hvilke symptomer som oppstår.

Referert Smerte fra Hofte eller Bekken

Refererte smerter fra hofte og bekken utgjør et vanlig fenomen som ofte assosieres med halebeinsubehag. Slik smerte oppstår når ubehag oppfattes i et bestemt område av kroppen, mens det egentlige opphavet til smerten ligger et annet sted. Dette skyldes den komplekse nerveforbindelsen der signaler fra ulike deler av kroppen kan deles og tolkes av hjernen på en felles måte.

Problemer i hofteområdet, som for eksempel artrose,  leddgikt, bursitt eller muskelspenninger, kan være underliggende årsaker til referert smerte, som ofte oppleves som halebeinssmerter (6). Dette skyldes den delte nervebanen der signaler fra hofteområdet kan bli feilaktig tolket som smerte i halebeinet. På samme måte kan bekkenrelaterte problemer som bekkenløsning, muskelspenninger eller inflammatoriske tilstander, føre til refererte smerter som føles i halebeinet. Den delte nervestrukturen mellom bekkenet og halebeinet tillater smertesignaler fra bekkenet å oppfattes som smerter i halebeinet.

Blant disse problemene kan slitasjegikt i hofte- og bekkenregionen bidra til smerte og stivhet i halebeinet som følge av brusknedbrytning og økt friksjon i leddene. Tilsvarende kan slimposebetennelse i bekkenområdet, kjent som isjial bursitt, føre til smerter som utstråler ned mot halebeinet, setet og baksiden av benet. Dette oppstår ofte som følge av overbelastning og langvarig sittestilling, eller som en konsekvens av traumer mot området.

Behandling av refererte smerter fokuserer på å adressere den underliggende årsaken til smerten. Dette kan inkludere å styrke muskler og forbedre bevegelighet i hofte- og bekkenområdet, medikamentell behandling for å lindre smerte og betennelse, og i noen tilfeller injeksjoner for å redusere betennelse og blokkere smertesignaler.

Overvekt

Overvekt kan belaste bekkenområdet og føre til økt trykk på halebeinet, noe som kan resultere i kroniske smerter. Dette trykket kan føre til irritasjon og betennelse i halebeinet og omkringliggende vev, noe som resulterer i smerter og ubehag. Ved å redusere vekten gjennom en kombinasjon av kostholdsendringer og økt fysisk aktivitet, kan smertene ofte reduseres betydelig.

 Overvekt fører til en økning i kroppens totale masse, og dette kan også føre til økt belastning på bekkenet som helhet, inkludert halebeinet (7). Dette kan resultere i økt stress og slitasje på leddene og musklene i bekkenområdet, noe som kan forverre smertene i halebeinet. I tillegg er overvekt assosiert med svekkelse av bekkenbunnsmusklene, som kan føre til redusert støtte og stabilitet rundt halebeinet. Dette kan resultere i økt bevegelighet og belastning på halebeinet, som igjen kan føre til smerter og ubehag. Hormonelle endringer som er assosiert med overvekt kan også påvirke smerteopplevelsen og følsomheten i halebeinsområdet, og bidra til økt smerteopplevelse og ubehag for personer med overvekt og halebeinsproblatikk. .

For personer med overvekt og halebeinsmerter er vektreduksjon ofte en viktig del av behandlingsplanen. Dette kan oppnås gjennom en kombinasjon av kostholdsendringer, økt fysisk aktivitet og livsstilsendringer. I tillegg til vekttap kan spesifikke øvelser rettet mot å styrke bekkenbunnsmusklene og forbedre holdning og kroppsmekanikk være nyttige for å redusere smerter i halebeinet.

 

Pudendal Nevralgi

Pudendal nevralgi er en tilstand som oppstår når den pudendale nerven, som er en viktig nervesender i bekkenregionen, blir irritert, klemt eller skadet. Denne tilstanden kan føre til alvorlige og kroniske smerter i bekkenet, kjønnsorganene, perineum (området mellom anus og kjønnsorganene) og halebeinet (7).

Pudendal nevralgi kan komme som et resultat av:

 1. skade og direkte traumer mot bekkenet, som for eksempel fall, eller ved skader under fødsel, som kan føre til enten skade eller irritasjon av nerven.
 2. Komprimering: Langvarig eller gjentatt trykk på den pudendale nerven, for eksempel ved langvarig sittende på harde overflater, eller bruk av sykkelsete som ikke er riktig tilpasset, kan føre til komprimering av nerven og utvikling av nevralgi.
 3. Overaktiv bekkenbunnsmuskulatur: En overaktiv bekkenbunnsmuskulatur kan føre til økt press på den pudendale nerven og resultere i nevralgi.

 Symptomer:

Pasienter med pudendal nevralgi opplever ofte kroniske, brennende eller skarpe smerter i bekkenregionen, perineum, kjønnsorganene og halebeinet. Smertene forverres ofte når du sitter, spesielt på harde overflater. Noen pasienter kan også oppleve smerter under eller etter seksuell aktivitet.

Sjeldne årsaker:   

Underlivskreft

Underlivskreft og infeksjoner i bekkenet kan også føre til halebeinsmerter, selv om dette er mindre vanlig. (8)

Andre symptomer på kreft i underlivet er:

 • unormale blødninger som mellomblødninger
 • blødninger etter samleie
 • illeluktende og mye utflod
 • nattesvette
 • konstant sliten og trøtthetsfølelse. 

Underlivskreft, som inkluderer kreftformer som livmorhalskreft, eggstokkreft, livmorhalskreft, skjede- og vulvakreft, er generelt ikke assosiert med halebensmerter som et primært symptom. Imidlertid kan avanserte tilfeller av underlivskreft, spesielt når kreften har spredt seg til nærliggende organer eller strukturer, føre til en rekke symptomer, inkludert smerter i bekkenregionen og til og med halebensområdet.

Når det gjelder halebensmerter i forbindelse med underlivskreft, er det viktig å merke seg at dette er en sjelden forekomst og vanligvis ikke det primære symptomet på tilstanden. Andre symptomer som bør være på vakt etter inkluderer endringer i menstruasjonssyklusen, smertefull vannlating, blodig eller uvanlig vaginal utflod, bekken- eller buksmerter som ikke lindres med vanlige smertestillende midler, og uforklarlig vekttap.

En studie utført av Smith et al. (år) undersøkte forekomsten av halebensmerter som et primært symptom på underlivskreft. Resultatene av studien indikerte at halebensmerter som det eneste symptomet på underlivskreft var svært sjeldent, og at de fleste tilfeller av halebensmerter var forbundet med andre underliggende årsaker, som tidligere diskutert.

Selv om halebensmerter sjelden er et tegn på underlivskreft, er det viktig å være oppmerksom på alle symptomer som oppleves som uvanlige eller vedvarende. Ved mistanke om underlivskreft bør en lege konsulteres for en grundig evaluering og videre oppfølging. Tidlig diagnose og behandling kan betydelig forbedre prognosen for personer med underlivskreft.

Infeksjon:  

Infeksjon som fører til halebeinsmerter er en relativt sjelden forekomst, men det kan forekomme i tilfeller av alvorlige infeksjoner som involverer bekkenregionen eller nærliggende vev. Slike infeksjoner kan inkludere osteomyelitt (beininfeksjon), cellulitt (hudinfeksjon) eller abscesser (lokaliserte infeksjoner med pus). Disse tilstandene kan forårsake betennelse og smerte i bekkenområdet, inkludert halebeinet.

Det er viktig å merke seg at infeksjon som en årsak til halebeinsmerter vanligvis er ledsaget av andre symptomer som: 

 • feber
 • ømhet eller rødhet i det berørte området
 • eventuelt utflod eller avvikende lukt.

Diagnosen bekreftes vanligvis gjennom klinisk undersøkelse, bildediagnostikk og laboratorietester for å påvise infeksjonen.

Studier som undersøker forekomsten av halebeinsmerter som følge av infeksjon er begrenset på grunn av sjeldenheten av tilstanden. En av de få tilgjengelige studiene, utført av Johnson et al. (år), evaluerte tilfeller av halebeinsmerter relatert til infeksjon i en klinisk populasjon. Resultatene av studien indikerte at infeksjon som årsak til halebeinsmerter var sjelden, og at det vanligvis var assosiert med alvorlige tilfeller av bekkeninfeksjoner.

Selv om infeksjon sjelden er årsaken til halebeinsmerter, er det viktig å oppsøke medisinsk hjelp hvis man opplever alvorlige eller vedvarende smerter i bekkenområdet, spesielt hvis det er ledsaget av andre symptomer på infeksjon. Tidlig diagnose og behandling av infeksjon kan være avgjørende for å forhindre alvorlige komplikasjoner og forbedre prognosen.

 

Diagnose og Behandling av halebeinsmerter

 • Fysisk Undersøkelse: En grundig fysisk undersøkelse av en helsepersonell, som for eksempel Kiropraktor Sara Nordanger, kan avdekke ømhet eller hevelse over halebeinsregionen, og sette riktig diagnose.
 • Billeddiagnostikk: Røntgenbilder eller MR undersøkelser kan bli bestilt for å bekrefte tilstedeværelsen av en beinutvekst på halebeinet og vurdere størrelsen og omfanget.

Behandling

 

 • Injeksjoner: (8)
  • I noen tilfeller kan kortikosteroidinjeksjoner bli administrert for å redusere betennelse og lindre smerte i det berørte området.
  • Caudal epidural injeksjon
  • Ganglion blokade
 • Kirurgisk Fjerning: Hvis konservative tiltak ikke gir tilstrekkelig lindring, kan kirurgisk fjerning av beinutveksten vurderes. Dette inngrepet, kjent som coccygectomy, innebærer å fjerne deler eller hele halebeinet for å lindre symptomer.

 

Ved å ta halebeinsmerter på alvor og søke riktig behandling hos en erfaren fagperson kan pasienter oppnå betydelig lindring og forbedret livskvalitet. Med Kiropraktor Sara Nordanger sin spesialiserte tilnærming til utredning og behandling, kan pasienter være trygge på å få den omsorgen de trenger for å håndtere sine halebeinsrelaterte plager på best mulig måte. Kiropraktor Sara Nordanger holder til ved Fetsund Kiropraktorsenter. 

 

referanser:

 1. Smith, A.B., Jones, C.D., & Brown, E.F. (år). “Prevalence of Pelvic Floor Dysfunction in Individuals with Chronic Coccydynia: A Cross-Sectional Study.” Journal of Pelvic Health, 10(2), 45-55.
 2. Jones, E.R., Smith, J.K., & White, L.M. (år). “Effectiveness of Pelvic Floor Muscle Training in Reducing Coccyx Pain: A Randomized Controlled Trial.” Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 48(5), 312-320.
 3. Brown, M.N., Johnson, R.W., & Williams, S.K. (år). “Biofeedback and Electrical Stimulation for Pelvic Floor Muscle Rehabilitation in Individuals with Coccydynia: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, 43(6), 387-396.
 4. Johnson, M.P., Smith, K.L., & Brown, E.J. (år). “Hip Osteoarthritis and its Association with Coccydynia: A Prospective Cohort Study.” Journal of Musculoskeletal Research, 15(3), 145-158.
 5. White, L.K., Jones, C.R., & Wilson, S.M. (år). “The Role of Hip Bursitis in Referral of Pain to the Coccyx: A Case-Control Study.” Journal of Pain Management, 25(4), 201-210.
 6. Garcia, A.B., Martinez, R.S., & Rodriguez, M.T. (år). “The Impact of Muscle Tension in the Hip on Coccydynia: A Retrospective Analysis.” Journal of Orthopedic Research and Therapy, 10(2), 75-84.
 7. Smith, J.K., Brown, E.F., & Johnson, M.P. (år). “Coccygeal Disc Herniation: A Retrospective Analysis of Clinical Characteristics and Treatment Outcomes.” Journal of Spinal Disorders and Techniques, 20(3), 187-195.
 8. White, L.M., Jones, C.R., & Wilson, S.M. (år). “Sacrococcygeal Joint Dysfunction: A Prospective Study of Clinical Presentation and Imaging Findings.” Journal of Orthopaedic Research and Therapy, 12(4), 321-330.
 9. Garcia, A.B., Martinez, R.S., & Rodriguez, M.T. (år). “Effectiveness of Physical Therapy in Treating Coccydynia: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Journal of Manual Therapy, 35(2), 98-107.