Akutte/kroniske nakkeplager

En time hos kiropraktoren er er en naturlig, trygg og effektiv del av både behandling og utredning av kroniske og akutte plager i nakken. Men hva ser vi etter og hvordan kan vi hjelpe deg? 

Nakkesmerter – en liten guide

Nakkesmerter er en vond, og for mange en ganske skremmende tilstand. Delvis fordi mange oppfatter nakken som noe skjørt og ømfintlig, men også fordi nakkesmerter kan hindre bevegelsesutslaget betydelig, og kan også gi opphav til andre plager som for eksempel hodepine og svimmelhet.

Selv om nakkesmerter sjeldent er et tegn på underliggende sykdom, er det viktig å få en grundig anamnese og undersøkelse for å utelukke andre mer alvorlige tilstander.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom de vanligste årsakene til nakkesmerter, hvordan nakkesmerter ofte utarter seg, behandling og hva en kan gjøre selv  for å forebygge nakkesmerter.

Hvorfor får man vondt i nakken?

Her har Norsk kiropraktorforening gjort godt rede for de vanligste årsakene til nakkesmerter:

Uspesifikke nakkesmerter er de mest vanlige. Disse kan oppstå etter ugunstig belastning av nakken, og kan komme av at du har forstrukket ulike typer vev, som muskler eller leddbånd. Populært kalt “kjink”, “låsning” eller “strekk”.

De kan også forårsakes og forsterkes av en rekke andre faktorer som for eksempel langvarig stress, nedstemthet og mangel på fysisk aktivitet.

Nakkesmerter med nerveskade (radikulopati). Mellom hver ryggvirvel ligger det bruskskiver som fungerer som støtavlastende puter for ryggen. Disse bruskskivene består av en geleaktig kjerne og en hard fibrøs hinne. Noen ganger kan bruskskivens hinne slå sprekker og det danner seg et prolaps ved at noe av kjernematerialet siver ut. Om prolpaset berører en av nakkens nerverøtter kan det oppstå smerter i nakken og i mange tilfeller stråle nedover armen.

Whiplash/Nakkesleng. Oppstår ved at hodet plutselig kastes hardt frem og tilbake, ofte i forbindelse med bilulykker eller idrettsskader. Dette kan føre til skader på en rekke strukturer i nakken og den forlengede ryggmarg og gi et bredt spekter av symptomer.

Andre og mindre vanlige årsaker til nakkesmerte kan være brudd, revmatisk sykdom eller kreft. Ved slike tilfeller er det viktig at du følges opp av fastlege og/eller sykehusspesialist.

Hva hvis man får vondt i nakken med stråling ut i armen?

Mange som oppsøker oss her på Fetsund Kiropraktorsenter vil oppleve at det stråler ut i armen når det har fått akutt eller kronisk vondt i nakken. Dette kan være en prolaps eller betennelse på nerven, men noen ganger er det så enkelt som at en muskel har blitt så stram og vond at den til slutt begynner å sende signaler andre steder enn der den befinner seg, som for eksempel i armen.

Triggerpunkt fra scalenus musklatur, på fremsiden/siden av halsen.

Triggerpunkt fra infraspinatus, en muskel på baksiden av skulderbladet.

Prolapser, triggerpunkter og leddlåsninger kan også eksistere parallelt.

Eksempelvis: En betennelse på nerven(e) som supplerer armen, utelukker ikke triggerpunkt og/eller låsning fra omkringliggende muskulatur- og ledd i nakken. Heller tvert om. Muskler vil ofte stramme seg rundt betente, dypere strukturer. Men ikke alltid.

Riktig diagnose og god kunnskap er, med andre ord,  essensielt når man skal bestemme seg for videre tiltak!

Våre kiropraktorer  her på Fetsund gjør alt de kan for å finne rette behandlingen for sine pasienter. De bruker også ulike type behandlingsmetoder for å oppnå max effekt.

Hva er forskjellen på akutte og kroniske nakkesmerter?

Smerter i nakken kan oppstå akutt, eller utvikle seg gradvis over tid. Det er normalt å dele inn nakkesmerter i tre grupper;

akutte (de som nylig har oppstått),

sub-akutte (de som har varighet fra 0-3 mnd.)

og kroniske/vedvarende (de med varighet over 3 mnd.).

Blir man bra igjen?

Ja!

De aller fleste nakkesmerter går over av seg selv. Om de ikke går over av seg selv, har vi på Fetsund kiropraktorsenter mange gode og velutprøvde teknikker for å hjelpe deg på bedringens vei. Dette kan inkludere alt fra Kiropraktisk manipulasjonsbehandling til Triggerpunktsmassasje og øvelsesveiledning/ergonomitips og triks. Hver eneste pasient er unik i sitt spesielle tilfelle og derfor vil behandling- og andre type tiltak skreddersys den enkeltes behov og ønsker.

Vi på Fetsund kiropraktorsenter samarbeider også tett med Spenst Fetsund og Fetsund Fysikalske som hjelper deg i gang med trening og ytterligere livsstils tiltak.

Som vi pleier å si, hver eneste lille ting hjelper! Spesielt når det gjelder nakkesmerter, er det ofte mange sammenhengende tiltak som vil hjelpe i lengden.